Dusch- Dags!

Efter mycket skog och spring så var killarna redo för en dusch.

Jake såg mest uttråkad ut dock!







Valentin fattar inte varför jag måste fota när de står i duschen!!







Men det är så skönt att bli borstad och fönad :)







Men va fin man blir då!






Feta hundar får kortare liv

Hittade denna artikel. Jag är ju själv väldigt noga med mina killars kost och att de ska ha bra hull och få mycket motion. Dock ger jag dem hundgodis vid träning och beröm.

SE TILL ATT DU GER HUNDEN
den mat den ska ha, överdosera inte givan! Ge den helst inte det fett du själv skurit bort på fläskkotletten, i alla fall inte för ofta. Och strunta i att ge hundgodis – de är ofta väldigt energirika och innehåller inte sällan onödigt socker!
Tre handfasta tips på hur du kan hålla din hund slankare. Om hunden dessutom får mer motion blir livet bättre för din fyrbenta vän. Alltför många hundar är nämligen för feta. Studier från andra länder har visat att 25–40 procent av hundarna väger för mycket, vilket orsakar onödigt lidande. Förutom att en tjock hund får problem med att röra sig, benpålagringar, andningssvårigheter och liknande, ger det också andra konsekvenser.
– En tjock hund lever helt enkelt kortare tid. Studier gjorda på labrador retriever visar att de överviktiga hundarna hade en medellivslängd på elva år, medan de som hölls i smalare hull blev i snitt tretton år. Det är en skillnad på hela två år, vilket motsvarar ungefär 15 år för en människa!
Stort hundintresse
Det berättar husdjursagronom Marie Sallander, som forskar om hur foder påverkar hundars hälsa. Hundar har varit hennes stora intresse ända sedan hon var barn. Första egna hunden var en flatcoated retriever, och den rasen har hon hållt fast vid under alla år, även om golden retriever också har kommit till på senare år. År 2001 blev Marie Sallander agronomie doktor vid SLU med en avhandling som handlar om hundars kost och motion. I den ingick 461 friska hundar som hon fick kontakt med via Agrias databas över försäkrade djur. Alla hundarnas ägare intervjuades om hur mycket mat och motion just deras djur fick.
– Innan jag gjorde min forskning om hundars matvanor fanns det ganska liten kunskap om hur hundarna egentligen utfodrades och med vad. I sina studier såg Marie bland annat att tikarna generellt fick tio procent mindre mängd foder än hanarna, och trots detta bedömdes de oftare överviktiga av sina ägare; 20 procent av tikarna och 11 procent av hanarna ansågs för feta. Dessa siffror är dock troligen en underskattning. Många djurägare tenderar att underskatta sin egen hunds hull. Majoriteten av svenska hundar äter torrfoder till 75 procent och får utöver det mest matrester. Det är just det sistnämnda, matresterna, som kan orsaka övervikten.
–Utfodring med enbart matrester rekommenderas absolut inte. Hundar som enbart lever på matrester eller egen producerad hundmat riskerar att få i sig för litet vitaminer och mineraler, betonar Marie. I det fallet kan det behövas ett foderstatsprogram för att göra rätt.
–De som däremot ger ett kommersiellt foder, till exempel ett torrfoder, och dessutom extra vitaminer och mineraler riskerar däremot att ge för mycket av vitaminer och mineraler, vilket jag visade i min avhandling.
Överdosering
Marie efterlyser bättre kontroll av de kommersiella färdigfoder som finns att köpa. I en studie gjorde hon en kemisk analys på femtio olika produkter av torrfoder och många höll inte måttet när det gällde angivna vitaminer och mineraler.
–Det är svårt för konsumenten att jämföra olika produkter och många lockas att ge extra tillskott. Det kan leda till överutfodring och i vissa fall vara skadligt. För mycket kalcium till framförallt valpar kan till exempel ge ökad frekvens av vissa typer av skelettproblem. Det finns en rad andra sjukdomar, som kan orsakas av hundens övervikt eller felaktiga kost. Ett exempel på det är diabetes mellitus. Studier har visat att hundar som burit på övervikt under stora delar av livet löper större risk att utveckla diabetes jämfört med normalviktiga hundar. Även flitig konsumtion av hundgodis kan vara en bidragande orsak till diabetes. De hundar som regelbundet fick intensivare motion, till exempel vid jakt eller cykling, hade minskad risk för diabetes än de som inte fick denna typ av motion. Autoimmun thyroidit (sköldkörtelrubbning) är ytterligare exempel på en sjukdom som kan ha samband med felaktig utfodring. Sjukdomen har en koppling till alltför stora eller små mängder jod. Helt ny forskning vid SLU, där Marie är en av forskarna, visar att vissa kommersiella foder har för låga halter jod, och att andra ligger så högt att det möjligen kan ge negativa effekter på hälsan.
–Vid SLU är det idag möjligt att samarbeta med forskare med många olika kompetenser vilket är mycket spännande. Det ger oss fantastiska möjligheter att se orsaker till sjukdomar, tycker Marie.
Koppling till foder
I fallet atopiskt dermatit, en hudsjukdom som drabbar raser som exempelvis bullterrier, boxer och west highland white terrier, jobbar forskarna efter hypotesen att det foder som tiken äter under sin dräktighet och digivning har betydelse för om valparna drabbas eller ej.
–Fler sjukdomar än vad vi tror tycks ha en koppling till hundens foder. En målsättning vi har vid kliniken här vid SLU, är att förutom behandling av sjukdomar också jobba mer med friskvård. Genom rehabiliteringsavdelningen som startade sommaren 2005 kan vi hjälpa överviktiga hundar till ett bättre liv och kanske undvika framtida problem med olika sjukdomar. Vi hoppas också starta ett så kallat friskvårdsteam som tar hand om och förebygger problem, där huvudsyftet ska vara att behandla och ta hand om överviktiga hundar.

http://www2.slu.se/forskning/2007/pdf/FokusHundkatt.pdf


Strålkastarljuset!

Valentin ligger längst in i väskan och sover sött. Matte passar på att fota lite.





Men självklart kommer Mr Jake och vill oxå få Mattes uppmärksamhet och lägger sig framför Valentin :)



Hundträffar!

Häromdagen var vi på kalas! Det var superkul för det var ju Nina som fyllde år! Där bor Jakes syster Siri och flera av hennes barn, alltså Valentins kusiner. Men Jake är nog mest glad för att det bor så många tjejer där! Han är tjejgalen!

Jake och Bagera tittar efter töserna!



Balo slappar i soffan



Det gör Valentin med. Han var lite nere för hans Matte hade klippt i pulpan samma dag! Aja Matte!



Men så händer det nåt!



Kommer det fler in i rummet?



Hundarna blir tokiga och glada!



De ställer sig fint och viftar.
Från vänster: Nitro, Bagera, Jake, Balo



Men se där, en liten Ask som vill ha lite godis!



Två små valprumpor!



Ask! Valentins lilla kusin





Och Embla, Ask syster! Jättelik Jake i färgerna!



Balo lägger sig i soffan och vilar igen



Skogspromenad

Vår träning fortsätter. Den här gången var vi i skogarna uppe i Strömslund. Det är lajbans det.

Jake redo för flera timmars promenad!



Valentin börjar dock på sitt lilla vis





Killarna var så duktiga!







Valentin tränade sig på att gå på broar och övervinna sin rädsla





Mina fina killar!









Eftersom Lillasyster M ska följa med på äventyr i sommar är det ju bra om även hon är i bra form så idag ska vi möta upp henne när hon slutat skolan och gå en låååång promenad!

Suveränt!

Manifestation

För några veckor sen var det manifestation i Trollhättan. Då var självklart killarna där och visade sitt stöd. Men som alla andra otåliga barn på en lördag fick Valentin något från godisaffären att gnaga på. Eftersom Valentin är en sån smart hund så vet han hur man gör för att inte få urinvägsinfektion!











Långpromenad

Dags att träna inför sommarens äventyr så det blev en långpromenad!





Så var visst den vanliga vägen ned avstäng och istället hade den här odjurvänliga trappan kommit :(
Suck!







Tur att Matte kan bära de små liven ned.





Valentin är dock väldigt skeptiskt mot att komma ut på bron.











Tvätthögen!

Valentin är mästare på att gömma grejer. Inte för att han gömmer de så bra. Men han flyttar iallafall på dem, tittar till platsen och flyttar gärna runt dem.

Imorse fick han ett knäckebröd. Detta ville han inte ha utan hoppade upp i tvätthögen och gömde det där. Senare var han lite sugen på knäckis och då passade det toppen tyckte han att äta där.

Mobilkameran är toppen när vi är ute, men inne är den verkligen inte värt något! Jättedåliga bilder!







Snö!

När vi vaknade i morse och matte drog med sig killarna på en tidig promenad så upptäckte vi med glädje att det hade snöat! Jippie! Myspys! Killarna älskar snö!

Dessa bilder togs dock på promenad nr 2 ;)
Jakies tasspår


Finaste Jake




Toa- killarna!

Killarna följer matte gärna överallt. Även, eller faktiskt speciellt, in på toan!







Träning

Vi kör flera flugor i en smäll. Valentin behöver verkligen ensamhetsträning då han, sen Jake kom in i bilden, i stort sett aldrig varit ensam hemma. Jake och jag behöver få lite egen tid för oss själva och passar då på att powerwalka. Sen passar matte på att träna lite hemma mellan varven. Det ska visst göra succé inför beach 2009!

Igår gick det bra. Då hade Valentin en köttbulle i en socka som han fick klura på hur han skulle få ut den. När jag och Jake kom tillbaka så låg Valentin och sov i väskan. Idag däremot fick han inte en köttbulle men hundgodis i en strumpa. Matte var shysst och knöt upp den ena knuten så han skulle lätt få tag i lite iallafall. Dock var det inte lika populärt för så fort Matte och Jake gått utanför dörren så ylade han och gnydde. Som en varg som mist hela sin flock och familj. Matte och Jake väntade utanför dörren för att höra hur länge lillen höll på. Dock höll han på i några minuter fast inte riktigt så farligt så Matte och Jake gick ut på en kort promenad. När vi sen var tillbaka så var Valentin tyst och låg i sin väska, men strumpan låg orörd. Vi får helt enkelt ta det som det kommer och försöka gå lite längre imorgon, och fortsätta så tills Valentin är trygg utan oss.

Bilderna blev väldigt suddiga tyvärr












Jake glad

Svårt att tro kanske, men bland annat såhär visar Jake sin glädje







Han är väl för söt min älsklings Jake!

Tisdag hela veckan

De senaste dagarna har varken hänt mycket eller lite. Matte tog tag i kaoset här hemma och städade upp. Samtidigt lyssnades det på Winnerbäck såklart



Matte har försökt träna, och fick då extra tyngd när hon gjorde situps. 1,9 kg märks inte så mycket faktiskt men någon nytta gör det säkert. Valentin är verkligen vad man kan kalla knähund. Såfort knät är ledigt hoppar han upp där och lägger sig. Mattes knä och famn verkar vara himmelrikets fåtölj.
Annars så har killarna mest bråkat om denna...






Dock när Valentin får den så vill han inte ha den, utan "gömmer" den nånstans där Jake lätt hittar den och då tar ju han såklart tillbaka den. Och så är cirkeln igång.


Söndags- Ångest

Matte tog sin lärarexamen i fredags och småkillarna fick övernatta hos mattes mamma. Resten av helgen har spenderats i lugn och ro men nu tycker matte det är dags att göra nåt så det blir storstädning för hela slanten! Sen ska sovrummet tömmas för att väggarna ska få en ny färg.

Spännande!

Hunduppfostran

Jag och killarna vill bara visa på en intressant blogg som handlar om hundar och hunduppfostran.

Något som vi småkillar reagerar på är ordet Nej!
Då, i nästan alla fall tittar vi upp på matte för att se vad hon vill och slutar med det vi gör för stunden. Är vi ute och går och Jake hör ordet nej så väntar han in Matte eller ställer sig bredvid eller bakom mattes fötter. Har han tagit något i munnen så släpper han detta. Nej är alltså ingen bestraffning utan ett kommando. Detta skriver även Memea som är författare, föredragshållare och hundägarcoach. Är man intresserad av hunduppfostran och hur man får en hund att må bra och kunna leva med oss människor så tycker jag att man ska läsa den.

Här är hennes hemsida. Det finns massor som Matte och småkillarna kan ha nytta av i all den träning de har framöver!



Vår helg har börjat





Vackraste killarna i mitt liv



















Träning framför oss



Så länge matte inte har något jobb kommer hon att träna oss extra mycket.
Båda småkillarna behöver gå egna promenader med matte.
Valentin ska få träna mer sök i skogen och även fler tricks.
Valentin ska även få mer ensamhetsträning.
Jake ska träna i att inte kissa revir hela tiden och gå i snabbt tempo, något han redan är ganska bra på.
Jake ska få bort sin tandsten, i den mån det går.
Båda killarna, speciellt Jake ska blir lättare att borsta tänderna på.
Båda ska bli lättare att klippa klorna på.
Valentin ska sluta gnälla när matte äter.


Nu har vi mycket att göra killar!
Bäst att inte Matte får jobb snart. Bara ett litet i såfall så att hon kan betala räkningarna.


Gratis tack!

Eftersom matte blir ARBETSLÖS på måndag, som by the way känns riktigt konstigt, så får saker och ting inte kosta så mycket. Helst ska det vara GRATIS. Om ni blir medlemmar via länkarna, som förövrigt såklart är gratis, så bidrar ni inte bara till vår välfärd utan även till er egen! Och vem vill inte det? ;)

Gratis Saker
Gratis Godis
Gratis SMS
Gratis Makeup
Gratis Kläder

Nej, nu räcker det med sidor. Nu har ni ju att göra hela dagen! Valentin gnäller på golvet för nu är det dags att gå ut en sväng fast han gnäller nog mest för att han vill ha något som Jake har ;)





Jake





Jake är en pigg, frisk och vaken grabb. Han är dock lite mer ängslig än andra och reagerar starkt på vissa saker. Plötsliga ljud, ovana situationer eller påträngade människor. Förutom det så är Jake tuffare än vem som helst. Han räds inte höjder, hinder eller vatten. Han hittar alltid vägar för att komma dit matte är. Matte är nämligen bäst. Sen kommer Mattes familj och vänner och sen alla chihuahuor. Jake blir tokglad när han träffar på andra chihuahuor. Eller tikar. Då spelar rasen ingen roll! Tjejer är det bästa som finns! Hanhundar skäller Jake bara på. Nästan.










När man väl lärt känna Jake och den underbara varelse han är kan man inget annat än att älska honom. Han är en sån otroligt glad och lycklig kille. En solstråle helt enkelt. Han följer mattes fotspår i väder och vind. Där matte är, där är himlariket. Jake är livets gåva till Matte. Det finns ingen som kan vifta på svansen och le och skratta som han. Det finns heller ingen som kan sova så roligt och snarka och prata i sömnen som han gör. Det finns helt enkelt ingen som Jake.






Jake som liten liten skit innan han kände matte.



Valentin



Valentin är en otroligt älskad hund. Nästan alla som träffar honom faller handlöst förälskade. Han är sällskaplig, social, trevlig och oerhört charmig. Men han kan även vara otroligt envis, tuff och gnällig. Ibland kan man se lite divaliteter hos Valentin. Han ska nämligen ha all uppmärksamhet. Helst ska han sitta i någons knä och bli kliad och klappad. Tycker han inte att han får det han vill ha så stirrar och gnyr han som bara han kan. Valentin är både lugn och busig. Han leker gärna, men bara om det är på hans villkor. Är det nåt han inte gillar så kan man räkna med att han säger till. En liten suris med andra ord alltså.






Valentin tycker oerhört mycket om andra. Särskilt gillar han matte och pappa Jake. Han älskar att busa och leka med dem och saknar dem så fort de är borta och skulle Jake ha något ben så kan man garantera att Valentin också vill ha det. Valentin vill mer än gärna hälsa på andra människor och djur han träffar. Katter däremot vill han bara skälla och skrämma bort. Inte komma för nära. Nej, då tittar han bort och ignorerar fullt ut!  Fåglar vill han gärna jaga och även vilda harar. Valentin agerar ofta som om han vore en stor vakt- eller jakthund. Men när det är något som inte känns bra hoppar han gärna upp i mattes trygga famn. Då är det verkligen bra att vara en liten chihuahua.












Matte är uttråkad!

Eftersom matte bara väntar och väntar på att hon ska kunna börja läsa på skolarbetena så har hon inget att göra. Hon är helt låst helt enkelt. Därför så kommer här att följa blandande bilder på killarna. Först dessa med båda killarna som hon hittade. Sen några på Valentin respektive Jake. Se och njut!








Killarna på promenad

Igår tog vi en långpromenad i Sandhemsspåret.
Killarna fick träna på att spåra och leta godis.
Och såhär pigga och vackra var de :)











Killarnas julafton




Quiz om Killarna!

Vad vet ni om oss egentligen?



Vet ni egentligen allt om Killarna?
1) När fyller Valentin och Jake år?
Valentin 10 Mars och Jake 7 Maj
Valentin 8 Mars och Jake 6 Maj
Valentin 6 Mars och Jake 5 Maj
Valentin 4 MArs och Jake 4 Maj
Powered By: QUIZYOURFRIENDS.com

Valentin är på julklappsfärd

















Mattes syster var tydligen lite sömnig

... och då passar killarna också på att sova lite. Märk väl Valentins första position. Lillkillen bryr sig inte så mycket bara han får vara nära! Sötnos!


Farfar var på besök i närheten

... och då passade såklart vi på att åka dit.


Detta är alltså tre generationer.

Speedy med son och sonson eller Jake med pappa och son eller Valentin med pappa och farfar.
Förstod ni?



Jul i Strömslund


 


 
 




 
 




 









RSS 2.0